Vizamentő

szerző Admin
4 perc
Vizamentő

Igyál Vizát a Dunába! 

Az Italműhely Kft. és a Fishngo horgász applikáció együttműködésével egy olyan ital kerül most a polcokra, amelynek megvásárlásával egy-egy viza Dunába történő telepítéséhez járulhattok hozzá.

Válasszátok a "Békanő" nevű üdítőitalokat hiszen ezzel jó célt szolgáltok!

Az üdítőital több ízben, a LIDL hálózatában és számos értékesítési ponton is megtalálható.

A lelőhelyekről térképet itt találtok:

https://tikkadtszocske.hu

Ne feledjétek!!! A PET-PALACKOKAT GYŰJTSÉTEK SZELEKTÍVEN!

Fogjunk össze, hogy ez a fatasztikus hal újra vizeinket is otthonának nevezhesse...

Legyetek Ti is VIZAMENTŐK és csókoljatok meg egy-egy BÉKANŐT:)

Egy átfogó viza visszatelepítési projektbe kezdtünk a Neptun Bt. segítségével. Azonban ahhoz, hogy a kezdeményezésünk tényleg teljes siker legyen, biztosítani kell ezeknek a halaknak a vándorlási útvonalát, mely egy hallépcső létesítésével érhető el a Vaskapu erőművekhez. A lehetőségek feltérképezésében segítjük a WWF munkáját is a telepítésekkel.

Egy kis történelem:

A Viza (Huso Huso) hosszú éveken keresztül háborítatlanul élt a Dunában, mérete elérte akár a 7,2 métert és 1571 kg-os súlyt. Manapság viszont már szinte lehetetlen vizával találkozni természetes életterében a Duna magyarországi szakaszán. Ennek oka főként az emberi tevékenység, a túlhalászás, vízszennyezés és a gátak megépítése.

A vizák évente két hullámban úsznak fel a tengerről ívásra, a folyók sekélyebb vizeire. Az állomány egy része ősszel úszik fel a folyókon, ahol a víz fenekén egy-egy mélyedésben vagy gödörben áttelelnek. A másik részük csak tavasszal kezdi meg a vándorlást.

Magyarországi folyóvizekben a halászok körében korábban oly nagyra tartott állománya, mind a Dunán és mind a Tiszán a Vaskapu-szorosnál épített erőműveknek és a vízszennyezettség fokozódásának hatására drasztikusan lecsökkent. Az utóbbi évszázad második felében feljegyzett vizafogások a Duna magyar szakaszán már eseményszámba mentek. Ezzel szemben 1554-1555-ből származó források szerint több mint 160 vizát fogtak a halászok a vizafogókban.